• English
  • Türkçe

Seriler

Kategoriler



E-BÜLTEN

  

ÜRÜN ARAMA

ISPANAĞI TOPRAĞI GİTSİN DİYE YIKARKEN, KURŞUNLA DOLDURUYORUZ...

Sarbak Metal Yönetim Kurulu Başkanı Andon Arakelyan sordu: ?Ispanağı kaç kez yıkarsın?? Toprağı gitsin diye yıkayabildiğim kadar çok yıkarım.
Sarbak Metal Yönetim Kurulu Başkanı Andon Arakelyan sordu: “Ispanağı kaç kez yıkarsın?”
Toprağı gitsin diye yıkayabildiğim kadar çok yıkarım.
Altı kez, yedi kez.
“Biliyor musun, her yıkadığında biraz daha kurşunla dolduruyorsun, ıspanağı” dedi.
O, sorularına devam ettikçe evdeki muslukları baş düşman olarak görmeye başladım:
“Dişlerini hangi suyla fırçalarsın?”
“Yemeğini hangi suyla pişirirsin?”
Israrla ‘kurşunlu su’ diyor.
Temizlik sağlayalım derken, kanserojen kurşunla doluyoruz.

Andon Arakelyon’ın Perşembe Pazarı’nda 55 yıllık geçmişi var. Muslukçu çırağı olarak işe başlamış, Çerkezköy’deki fabrikasında 35 yıldır pirinç çubuk üretimi yapıyor.
Yıllık 150 bin tonluk pazarda, 40 bin tonluk üretime imza atıyor.
Nedir bu pirinç çubuk? Armatür üreticileri bu pirinç çubuğu alıp, vana, musluk, armatür üretiyor.
Yemek tarifi verir gibi anlatıyor:
“58 kilo bakır, 39 kilo çinko, 3 kilo da kurşun koyuyorum, eritiyorum, pirinç çubuk yapıyorum. Sonra armatür markası benden bunu alıyor, dövüyor,
muhtelif ebatlarda döküyor ve armatür yapıyor.”

Madem insan sağlığını tehdit ediyor, kurşun koymasınlar:
“Olmaz” diyor, “Kurşunu koymazsak, pirinci işleyemeyiz, armatür haline getiremeyiz. Kurşun gevrekliği sağlıyor.”

Andon Arakelyon devam ediyor:
“Ömrüm boyunca yenilik peşinde koştum. Aslında kurşunlu benzin yasaklandığı zaman benim de aklıma düştü nasıl ki kurşunlu benzin doğaya zarar veriyor ve artık hiçbir yerde kurşunlu benzin satılmıyor, bizim pirinç çubuk kurşunsuz yapılamaz mı diye.
Yıllarca uğraştım hatta bazı üniversitelerle birlikte araştırma-geliştirme yaptım ama sonuç elde edemedim.
O ara dünyada iki firmanın biri Japon, biri ABD’li, kurşunsuz pirinç çubuk üretimini başardığını öğrendim.      Yazının Devamı>>

© Copyright yunusarmatur.com.tr  All Rights Reserved.